ZAGREB, 3. svibnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi u srijedu Crobex indeksi pali, a promet je mršav jer ulagači s oprezom prate razvoj političke situacije u zemlji i jer se do polovice mjeseca neće trgovati dionicama Agrokorovih kompanija.

Crobex indeks bio je oko 11,30 sati u minusu 0,45 posto, na 1.893 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,55 posto, na 1.123 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,2 milijuna kuna, što je otprilike 300 tisuća kuna manje nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, oko 560 tisuća kuna, jutros je ostvaren dionicama HT-a, pri čemu im je cijena porasla 0,2 posto, na 179 kuna.

S prometom od oko 220 tisuća kuna slijedi dionica AD Plastika, koja je poskupila 0,4 posto, na 165 kuna.

Promet veći od 100 tisuća kuna jutros je ostvaren još samo dionicama Atlantske plovidbe i Đuro Đaković Holdinga.

Pritom je cijena dionice Atlantske plovidbe pala 4,7 posto, na 400 kuna, dok je dionica Đuro Đakovića poskupila 2,7 posto, na 43 kune.

Jutros su Đuro Đaković Industrijska rješenja, tvrtka iz sastava ĐĐ grupe, i švicarski naručitelj potpisali ugovor za izradu fermentora za anaerobnu razgradnju, vrijednog 15,04 milijuna kuna.

Niti jednom drugom dionicom nije ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna jer na tržištu vlada oprez, što su jutros najavili analitičari u anketi Hine, s obzirom da se u Hrvatskom saboru vodi rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

U prijedlogu za opoziv SDP je naveo kako je ministar Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna.

Niska likvidnost na burzi posljedica je, također, obustave trgovanja dionicama osam tvrtki iz koncerna Agrokora.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jučer je odlučila da se tim dionicama neće trgovati do 15. svibnja jer su te Agrokorove tvrtke nedavno izvijestile da će uskoro sazvati izvanredne glavne skupštine na kojima će se predložiti odluka o opozivu revizorskog društva i izboru novoga.

Uz to, te tvrtke još neko vrijeme neće objaviti financijska izvješća za prvo tromjesečje, a iz Agrokora je ranije objavljeno da bi moglo biti pogrešaka u prethodnim financijskim izvješćima Grupe.

(Hina)