Dionice pojedinih kompanija iz sektora snažno pogođenih pandemijom uzletjele su nakon objave pojedinih dobrih vijesti, no analitičari upozoravaju da bi pravi oporavak mogao potrajati i da investitori ne bi trebali žuriti

Središnje banke obećale su oslobađanje znatnih količina novca kako bi se smanjile kamate, a države su najavile subvencionirane kredite i druge instrumente koji bi tvrtkama trebali pomoći u prikupljanju kapitala potrebnog za preživljavanje idućeg razdoblja.

Radi se o tvrtkama poput organizatora krstarenja Carnival Cruise. Početkom tjedna cijena dionica skočila mu je za dvadesetak posto samo u jednom danu, nakon što je objavljeno da je državni fond Saudijske Arabije preuzeo 8,2 posto vlasničkog udjela u toj kompaniji. Iako se taj potez može tumačiti kao vjera u njenu stabilnu budućnost, industrija krstarenja jedna je od onih koje su najviše stradale zbog pandemije.

U sličnoj situaciji nalazi se i avioprijevoznik easyJet. Putnički zračni prijevoz jedan je od najpogođenijih sektora i posljednjih tjedana na aerodromima diljem svijeta gomilaju se ‘parkirani’ avioni koji će pričekati neka bolja vremena. Nakon što je objavljeno da je easyJet s britanskom vladom uspio dogovoriti povoljan kredit od 600 milijuna funti, dionica tvrtke je uzletjela 15 posto, no niti taj kredit ne mora nužno značiti sigurno preživljavanje.

Jedna od dionica na koje upozoravaju analitičari je i ona lanca kinodvorana Cineworld. Britanska tvrtka kontrolira drugi po veličini lanac kinodvorana u svijetu, a njene su dionice skočile za čak 50 posto u jednom danu nakon što je objavljeno da se menadžment odrekao plaća i bonusa, kao i da je otkazana isplata dijela dividende, sve kako bi se olakšalo preživljavanje.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay