Ekonomski analitičar Velimir Šonje u analizi na svom portalu Ekonomski lab iznio je svoje viđenje stanja u hrvatskom gospodarstvu i onog što ga očekuje nakon koronakrize i predstojećih parlamentarnih izbora. Pritom je Hrvatsku usporedio s Poljskom, od koje smo, kaže, nekad bili lošiji, a koja nas je u posljednjih 12 godina prestigla u gospodarskom razvoju. U Hrvatskoj se, poručuje, naprosto bavimo krivim starima.

Šonje tako i sad primjećuje da se nakon povlačenja epidemije u drugim zemljama raspravlja o tome je li bilo smisleno odricanje slobode proteklih mjeseci s obzirom na ono što gospodarstvo očekuje, dok su se u hrvatskom javnom prostoru ponovno pojavile rasprave o ustašama i partizanima što govori da smo se opet našli u “našoj ružnoj stvarnosti”.

USTAŠE I PARTIZANI

Sve to kod nas, dakako, zaključuje Šonje, treba promatrati u kontekstu predstojećih izbora koji će, ističe, potvrditi da gospodarski stagniramo i držimo čvrsto i postojano odstojanje u odnosu na prosječnu razinu razvoja Europske unije. Uspoređujući Hrvatsku i Poljsku, Šonje ističe kako je naša zemlja 2008. bila daleko razvijenija, no da Hrvatska posljednjih 12 godina gospodarski stagnira dok poljsko gospodarstvo raste. Objavio je i graf.

“Slika prikazuje usporedbu Hrvatske i Poljske. Pokazuje da je Hrvatska do 2008. bila uspješnija. Nakon te godine, dakle punih 12 godina, Hrvatska relativno stagnira (ne „konvergira“ prema europskom prosjeku). Poljska se nastavlja uspješno približavati, ostavljajući Hrvatsku daleko za sobom”, piše na svom portalu.