Antituristički pokreti množe se u Španjolskoj, mediteranskoj zemlji koju je lani posjetilo 85 milijuna turista, pa vlasti pokušaju pomiriti interese lokalnog stanovništva i unosnog sektora

Okupljajući se pod sloganom ‘Kanari imaju limit’, skupina prosvjednika na španjolskom arhipelagu uz sjeverozapadnu obalu Afrike priprema niz prosvjeda za subotu. ‘Naši otoci su blago koje moramo braniti’, rekao je glasnogovornik prosvjeda Victor Martin tijekom brifinga za novinare.

Kanarski otoci su poznati po vulkanskim krajolicima i cjelogodišnjem suncu pa privlače milijune posjetitelja iz svijeta. Lani su primili 16 milijuna gostiju, što je drastično više od lokalne populacije koja broji 2,2 milijuna stanovnika. ‘To je neodrživa razina s obzirom na ograničene resurse arhipelaga’, izjavio Martin. ‘To je samoubilački model gospodarskog rasta’, dodao je.

U južnoj luci Malagi, uz koju se prostire pješčana obala Costa del Sol, osvanule su na zidovima naljepnice i grafiti na kojima piše ‘Ovo je nekad bio moj dom’ i ‘Idite kući’. Aktivisti su u Barceloni i na Balearskim otocima postavili lažne natpise na ulazima u neke popularne plaže upozoravajući na engleskom jeziku na rizik od ‘pada stijena’ ili ‘opasnih meduza’.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by 24278056 from Pixabay