MADRID, 30. svibnja 2017. (Hina/Dpa) – Španjolska će vjerojatno biti među gospodarstvima eurozone s najsnažnijim rastom, premda se očekuje da će njezin rast usporiti u drugom tromjesečju, ocijenio je ekonomist u konzultantskoj tvrtki Capital Economics Stephen Brown. 

U prvom je tromjesečju 2017. godine španjolsko gospodarstvo poraslo za 0,8 posto u odnosu na tromjesečje ranije, pokazalo je nedavno objavljeno detaljno izvješće španjolskog statističkog ureda INE. Na godišnjoj je razini španjolski bruto domaći proizvod (BDP) prema tome izvješću porastao za tri posto.

Usporedbe radi, rast 19-članoga gospodarstva eurozone u prvom je kvartalu iznosio 0,5 posto na tromjesečnoj razini i 1,7 posto na godišnjoj razini, pokazale su procjene statističkog ureda Europske unije Eurostata, objavljene 16. svibnja.

Ekonomist Brown očekuje, međutim, da bi u drugom tromjesečju španjolsko gospodarstvo moglo usporiti.

Skreće pritom pozornost na posustajanje osobne potrošnje, kao važne sastavnice BDP-a, budući da je u prvom tromjesečju ona rasla najslabijim tempom od početka 2014. godine i to zahvaljujući većoj inflaciji.

Nadalje, ekonomist Brown napominje da zbirni indeks menadžera nabave (PMI) – koji objedinjuje aktivnosti proizvodnog i uslužnog sektora i služi kao dobar orijentir pri procjeni gospodarskih kretanja – sugerira da bi gospodarski rast trebao biti blizu 0,8 posto ostvarenih u prvom kvartalu.

Međutim, rast plaća u Španjolskoj po njegovu mišljenju vjerojatno neće u dovoljnoj mjeri ojačati da bi anulirao efekte jačanja inflacije po osobnu potrošnju.

A s obzirom na to da su ulaganja ionako već prilično izdašna, ekonomist Brown ne vidi puno prostora za daljnji snažan rast aktivnosti. Stoga po njegovu mišljenju kvartalna stopa gospodarskog rasta u Španjolskoj od blizu 0,8 posto vjerojatno neće biti održiva.

Brown se osvrnuo i na zbivanja na tamošnjoj političkoj sceni, navodeći kako bi reizbor Pedra Sancheza na čelu socijalista prošloga vikenda mogao pokrenuti proces koji bi doveo do rušenja vlade desnoga centra. A to bi, dodaje ekonomist Capital Economicsa, zakočilo fiskalnu konsolidaciju, a moglo bi i zastrašiti sudionike tržišta.

(Hina)