ZAGREB, 30. svibnja 2017. (Hina) – Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a makroekonomisti očekuju njezin rast nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 2,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 2,6 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to nastavak pozitivnog trenda, nakon kratkog prekida prošloga mjeseca.

U ožujku je, naime, proizvodnja stagnirala na godišnjoj razini, čime je bio prekinut trend njezinog neprestanog rasta 25 mjeseci zaredom, što je bio najduži pozitivni niz još od 2007. godine.

“Relativno snažan lanjski rast proizvodnje trebao bi imati negativan utjecaj na dinamiku rasta u ovogodišnjem travnju, kao i očekivano restrukturiranje unutar domaćeg prerađivačkog sektora, pogotovo u prehrambenoj industriji. S druge strane, potražnja s inozemnih tržišta, predstojeća turistička sezona te optimizam domaćih proizvođača ukazuju na nastavak rasta domaće industrije”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Inozemna potražnja jedan je od najznačajnijih pokretača industrijske proizvodnje. Nedavno je DZS objavio kako je hrvatski robni izvoz u prva tri mjeseca ove godine porastao više od 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno povećan za 11 posto.

Trend rasta industrijske proizvodnje ušao je već u četvrtu godinu. Lani je proizvodnja porasla 5 posto, brže nego prethodnih godina.

Naime, u 2015. je industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

(Hina)