Uz izgradnju skladišta za pohranu do transportne mreže zemlje će morati osigurati i visoku razinu koordinacije, a za sve skupa bit će potrebne vrlo značajne investicije.

Iako je informacija kako vakcina za COVID-19 koju su razvili Pfizer i BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost probudila optimizam svjetskih dioničkih tržišta, pomalo to oduševljenje počinje splašnjavati.

Naime, distribucija te nove vakcine bazirane na mRNA tehnologiji morat će osigurati vrlo zahtjevnu logističku podršku. Treba znati kako se mRNA vakcine moraju skladištiti i prevoziti na temperaturama od -70 Celzijevih stupnjeva. To znači da će se morati razviti kompleksni i skupi sustav koji će osiguravati duboko zamrzavanje u zračnim lukama, skladištima, distribucijskim centrima, odgovarajućim vozilima te na mjestima cijepljenja.

Analitičari predviđaju kako će brzu distribuciju zbog logističkih problema moći razviti samo bogatije zemlje. 

Malo je vjerojatno kako će projekt Covax Svjetske zdravstvene organizacije, težak 18 milijardi dolara, osigurati da najbolje vakcine brzo dođu i u siromašne zemlje. Vjerojatnije je da će se siromašnije zemlje morati orijentirati na više konvencionalna cjepiva koja ne iziskuju tako distribucijsku infrastrukturu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay