Mijana Matošević Radić obranila je 2018. doktorsku disertaciju „Turizam i konvergencija gospodarskog rasta u zemljama članicama Europske unije“, koju je kao polaznica doktorskog studija “Ekonomija i poslovna ekonomija” na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu izradila pod mentorstvom prof. dr. sc. Lidije Petrić. Godinu kasnije njezina disertacija u jakoj konkurenciji doktorskih radova istaknutih svjetskih sveučilišta osvojila je nagradu “Highly Commended 2018 Emerald/EFMD” u području “Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu“.

Dr. sc. Mijana Matošević Radić predaje turističke predmete na Odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu, a tema njezine doktorske disertacije iznimno je zanimljiva u zemlji kojoj je turizam praktički sve.

Jesmo li u Hrvatskoj pretjerali što se tiče apartmanizacije, preizgrađenosti?

– Teško je reći jesmo li pretjerali bez provođenja ozbiljne analize, ali treba ozbiljno promisliti o tome kakav turizam razvijamo.
U ovoj fazi, kada je turistički promet na vrlo visokoj razini i nema više toliko prostora za povećavanje kvantitativnih pokazatelja turističkih dolazaka i noćenja, nužno je sagledati i druge učinke turizma. U destinacijama koje tek počinju značajnije razvijati turizam, poput BiH, teži se privlačenju turističke potražnje, ne razmišlja se o granicama razvoja i ne propituju se posljedice takvog razvoja.

U početnim fazama razvoja turizma uvijek se (pre)naglašavaju ekonomski učinci i koristi od turizma, a ne sagledavaju se troškovi koje razvoj turizma sa sobom donosi, i malo se pozornosti poklanja ostalim učincima turizma u destinaciji.
A to je izuzetno važno pitanje. Svjedoci smo da su mnoge destinacije suočene sa sve glasnijim protestnim stavom lokalnog stanovništva prema razvoju turizma, što više ne dovodimo u vezu s ekonomskim, nego društvenim učincima turizma u destinaciji.

Stanovništvo se mora iseliti da bi došli turisti iz gradova, a i da bi dio lokalnog stanovništva preživio uz prihode od turizma?

– Kompletan grad je promijenio vizuru u zadnjih pet-šest godina. Život u gradu sveden je na minimum, sve je podređeno turistima.

Utječe li to na kvalitetu turističke usluge?

– Naravno. U ovakvim uvjetima stvoren je ogroman pritisak na radnu snagu zbog izražene sezonalnosti. Već na početku sezone turistički djelatnici, koji bi trebali podizati kvalitetu turističke usluge, više ne pršte radnim elanom i pozitivnom energijom nego, naprotiv, gube prirodnu gostoljubivost.

Utrka za profitom dovodi nas do toga da nismo posvećeni gostu, nego prvenstveno profitu. S druge strane, nekontrolirana apartmanizacija ima veliki utjecaj, a sve dok pojedinci vide priliku za zaradom od iznajmljivanja apartmana, teško je objasniti da to narušava kvalitetu turizma. Također se ne spominje problem infrastrukture u gradu, koja nije kapacitirana za ovoliki broj turista u sezoni i pitanje je može li taj problem eskalirati.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay