– Frizeri, kozmetičari i pedikeri iz našega grada su zadovoljni aktualnim paketom pomoći, blagdan će proslaviti s nadom u bolje sutra. Uglavnom smo svi trenutno na godišnjem, potpore su već krenule, a stižu i prve isplate. Ne moram ni napominjati koliko nam to znači, živimo isključivo od rada svojih ruku, pa kada dođe do privremenog zatvaranja obrta, zaista ostajemo bez osnovnih sredstava za život.

Evo, otpisana su i komunalna plaćanja gradu, no koliko je obrtnika, toliko i priča. Velika većina nas posluje u privatnim prostorima i trenutno nam je najveći problem plaćanje najamnine. Svakodnevno se čujem s kolegama, ima raznih situacija, nekima su najmodavci izišli u susret i oprostili najamnine za mjesec, dva, ovisno koliko će već ova situacija potrajati, no većina nije bila te sreće. A plaćati najamninu kada ne radiš, za šezdeset ili devedeset dana zaista nije mala stvar – kaže nam Ljiljana Subašić, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera pri splitskom Udruženju obrtnika.

Budući da nitko ne zna kako će se situacija razvijati i hoće li biti posla, hoće li se uopće moći raditi, ali i kakve će biti daljnje mjere, obrtnicima se uvukao strah u kosti – odgovarati za sve dugove vlastitom imovinom nije bezazlena stvar. Još ako se plaća visoka najamnina za lokal, a u središtu Splita takvi iznosi bez problema znaju dosegnuti i po nekoliko desetaka tisuća kuna, dugoročna opstojnost je, tvrde naši sugovornici, vrlo upitna. Nitko ne bi želio da, kada dočeka kraj epidemije, bude prisiljen staviti ključ u bravu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay