Čak četiri petine svjetske radne snage od 3,3 milijarde ljudi pod nekakvim je utjecajem pandemije koronavirusa, procjenjuje Međunarodna organizacija rada (ILO, International Labour Organization), a visoka brojka samo je jedna od zabrinjavajućih ekonomskih posljedica širenja zaraze koje ovih dana sve više dolaze do izražaja. ILO objašnjava da su mjere ‘potpunog ili djelomičnog zatvaranja do sada utjecale na 2,7 milijardi radnika‘, kojima je ili smanjeno radno vrijeme ili su stavljeni na čekanje ili su im uručeni otkazi.

Guy Ryder, glavni tajnik ILO-a, kazao je da se ‘radnici i tvrtke nalaze pred katastrofom, kako u razvijenim tako i u nerazvijenim ekonomijama’, prenosi BBC. ‘Moramo reagirati brzo, odlučno i zajedno. Prave, hitne mjere mogle bi značiti razliku između preživljavanja i propasti’, dodao je Ryder.

Nekoliko dana ranije MMF je objavio da je neizvjesnost vezana uz aktualnu pandemiju veća nego u bilo kakvoj sličnoj pandemiji u prošlosti. Od sredine devedesetih fond kvartalno izračunava tzv. indeks globalne neizvjesnosti temeljem analiza pojedinih država koje izrađuje tvrtka Economist Intelligence Unit. Taj indeks može investitorima i ekonomistima pomoći u izradi njihovih procjena i prognoza budućih kretanja.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay