Srđan Javorčić tvrdi da se neki stanovi mjesecima oglašavaju, a nitko ih ne kupuje zbog prenapuhanih cijena. ‘Stala je kupoprodaja stanova, a kamate i neizvjesnost rastu. Točno znam što će se dogoditi iduće godine‘

Je li moguće da je došlo do toga da se za 270.000 eura u Splitu ne može pronaći pristojan dvosobni stan? Sudeći po objavi Splićanke na virtualnom Facebook oglasniku splitskih stanova, jest. Žena nudi novčanu nagradu onome tko joj nađe takav stan u kvartovima koji okružuju gradsku jezgru. Ne traži novogradnju ni prvi red do mora, ni penthouse na Bačvicama, nego pristojan stan u ne prestaroj zgradi i da nije u prizemlju ni na zadnjem katu. Pokušali smo je kontaktirati i vidjeti je li u međuvremenu što našla, ali na naše upite nije odgovorila.

No, sudeći po onome što smo sami imali priliku vidjeti po oglasnicima, ali i onome što su nam rekli agenti za nekretnine – cijene stanova i to – tražene (ne ostvarene!) jesu visoke, ali ne baš toliko kako bi sugerirala ova Facebook objava. 

Istina, još do prije nekoliko godina za istu tu svotu, o 270.000 eura govorimo, moglo se kupiti dva pristojna stana na dobrim lokacijama po Splitu, no stvari su se očito bitno promijenile. Ipak, i sada se za taj, pa i manji novac novac oglašava popriličan broj stanova, a popriličan broj istih oglasa već mjesecima gledamo u oglasnicima. Prevedeno, preskupi su i kupci nisu spremni toliko platiti.

– Cijene su prenapuhane, to je točno. Ponuda stanova u Splitu je mala, potražnja je puno veća, ali to ne znači da se može nabiti ogromna cijena i očekivati da se proda stan. Neki su oglasili stanove za ogromne cifre, jer im se ne žuri, i idu po principu “ako prođe, prođe”. Međutim, mislim da će im sve teže proći. Već sada je došlo do značajnog zaustavljanja kupoprodaje stanova i bitnog usporavanja transakcija, a neizvjesnost je sve veća – svjedoči nam iskusni stručnjak za nekretnine Srđan Javorčić, vlasnik agencije “CIO nekretnine”.

​Javorčić je, međutim, duboko uvjeren da će vrlo ubrzo, već za nekih pola godine doći do drastičnog pada cijena nekretnina u nas. Moguće, tvrdi on, i do 20 posto! Svoja predviđanja svjedoči na onome što se već sada događa na “real estate” tržištima u Americi, Njemačkoj i Engleskoj, gdje su cijene pale od 12 do 25 posto.

– Mi za njima uvijek kasnimo nekih pola godina, ali ih uvijek slijedimo – kaže Javorčić, napominjući još da su već sada ljudi počeli ulagati višak novac u dionice i neke druge povoljnije investicije, jer su nekretnine jednostavno preskupe i ne isplati se ulagati u njih.

RAST ĆE I KAMATE

Osim toga, i kamate su počele rasti, a očekuje se i daljnji rast kamata na stambene kredite, pa i investicije, a s druge strane i vraćanje kamata na štednju, pa bi i to moglo utjecati da se smanji potražnja i kupovina nekretnina i da se opet, kao nekad, novac čuva i oplođuje na bankama. Posljedično, uvjeren je Javorčić, sve će to dovesti do pada cijena nekretnina, odnosno njihovo svođenje na neku razumnu razinu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay