Zakon se priprema u Sjevernoj Dakoti, no njegove bi posljedice mogle biti dalekosežne.

S predstavljanjem mobilne trgovine aplikacija App Store Apple je pokrenuo potpuno novo tržište na kojem je developerima omogućio da na jednostavan način distribuiraju aplikacije za njihove telefone. Sličan, iako ne tako striktan pristup distribucije aplikacija primijenio je i Google za pametne telefone koje pokreću Androidi te su zahvaljujući trgovinama aplikacija developeri zaradili desetke milijardi dolara. Naravno, Apple i Google uzimaju svoju proviziju od prodaje.

Razlika između Appleova i Googleova pristupa jest u tome što Google, iako to baš ne preporučuju, vlasnicima Androida dopušta korištenje i drugih trgovina aplikacija i preuzimanje i onih aplikacija koje nisu na Google Playu. S druge strane, Apple je nepopustljiv. Aplikacije se moraju distribuirati samo putem njihove platforme, pri čemu je za svaku transakciju potrebno platiti udio Cookovoj kompaniji.

Developeri pružaju sve veći otpor takvom načinu distribucije, a Epic Games, čiji je Fortnite uklonjen s App Storea, čak je tužio Apple (i Google) zbog takva monopola.

Politika App Storea dugo je pod prismotrom regulatornih tijela, a jedna američka savezna država pokušat će stati na kraj Appleovu monopolu te je predstavila zakon koji bi mogao u potpunosti promijeniti način poslovanja trgovina aplikacija. 

Prema prijedlogu zakona, developeri više ne bi bili ograničeni samo na trgovine aplikacija kojima upravlja Apple, kao niti na njihove sustave plaćanja unutar aplikacija, već bi svoje aplikacije mogli ponuditi i putem alternativnih trgovina. Također, zakonom se zabranjuju i nekakve osvete prema developerima koji se odluče na korištenje takvih alternativnih trgovina aplikacijama.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay