Središnje banke u svijetu ubrzavaju svoje aktivnosti na uspostavi digitalnih valuta, kako bi odgovorile na ubrzanu digitalizaciju i pojavu kriptovaluta, pri čemu većina već provodi neke aktivnosti u tom području.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) početkom godine objavila je istraživanje prema kojem 86 posto od 65 ispitanih središnjih banaka kaže kako provodi neke aktivnosti na razvoju digitalne valute središnje banke, bilo da je riječ o istraživanju, izradi koncepta ili razvoju pilot projekta. Gotovo 15 posto njih već ide u smjeru pilot projekta.

Nedavno je Europska središnja banka (ECB) objavila da uzimajući u obzir ubrzanu digitalizaciju, promjene u načinima plaćanja i pojavu kriptovaluta, istražuje mogućnost izdavanja digitalnog eura, kao dodatka uz gotovinu i rješenja za plaćanja koja pruža privatni sektor.

Zamjenik guvernera talijanske središnje banke Piero Cipollone kazao je u petak za CNBC da pojačani fokus središnjih banaka na digitalnu valutu proizlazi iz općenitog odmaka ljudi od gotovine, dodajući da bi to ‘moglo potkopati jednu od temeljnih funkcija središnjih banaka’ – izdavanje novca.

– U okruženju u kojem gotovinu sve manje koriste i potrošači i trgovci, jer se cijeli ekosustav kreće prema digitalizaciji, želimo zamijeniti funkcionalnost gotovine s nečim digitalnim, ali da konceptualno bude što je moguće bliže gotovini – izjavio je Cipollone.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay