Mobilna aplikacija za trgovca, nazvana PKS Instant pay, namijenjena je prodavačima koji putem svojih mobilnih telefona mogu generirati QR kodove za plaćanje. Kupac svojom m-banking aplikacijom skenira taj kod, plaća račun i novac u trenutno sjeda na račun prodavača, o čemu ovaj naravno biva obavješten.

Najvažnije – novac vam je na računu istog trena, a ne s odmakom, koji u slučaju kreditnih kartica može biti i mjesec dana.

Podsjetimo se, u našim će bankama vaša transakcija biti u pravilu izvršena u roku od nekoliko sati, i to samo ako ste ju inicirali do cca 15h radnim danom. Popodnevima, vikendom i neradnim danima transakcije između banaka uopće se ne provode, već se čeka sljedeći radni dan (ovo nije ulomak iz povijesne knjige, tako to zaista kod nas radi).

Instantno provođenje transakcija je nešto što sve banke moraju odraditi u svojim sustavima. Napravile su to jer ih je država natjerala, jednostavno rekla da moraju.

U Sloveniji se radi na projektu instant provođenja transakcija. U Italiji stvar već funkcionira, a postoji i aplikacija koja se zove Jiffy. Austrija računa spomenutu uslugu uvesti ove godine, a u Mađarskoj je projekt Giro ZRT odgođen do 2020.

I bonus činjenica za kraj – za sustav međubankarskih transakcija, koje bi trebalo podržati i instant plaćanje u Hrvatskoj, zadužena je FINA. Držimo fige, no ne i dah.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay