ZAGREB, 25. siječnja 2017. (Hina) – Sveučilišni računski centar (Srce) ove godine planira određene iskorake kroz nastavak razvoja sustava “Dabar”, a očekuje da će do kraja godine početi realizacija projekta “Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO)”, što je jedan od njihovih najvažnijih strateških projekata, poručio je u srijedu ravnatelj Srca Zoran Bekić.

Iznoseći na konferenciji za novinare planove za ovu godinu, Bekić je naglasio kako će, uz spomenute projekte, aktivnosti Srca biti vidljive i kroz više od 60 različitih usluga koje imaju u portfelju i koje pružaju korisnicima – od sustava elektroničkih identiteta koje koristi više od 800 tisuća studenata, učenika, nastavnika i drugih, do sustava ISVU (informacijski sustav visokih učilišta) koje koristi više od 150 tisuća studenata, kao i sustava za napredne izračune i drugih.

“Srce je dio sustava znanosti i visokog obrazovanja i drago mi je da imamo zahtjevne korisnike kojima tehnologija i naše usluge pomažu u radu. Prošle smo godine obilježili 45 godina rada Srca, a krajem ove godine nas čeka obilježavanje vrlo važne obljetnice – 25 godina interneta u Hrvatskoj, jer je u Srcu prije toliko vremena uspostavljena prva internetska veza u Hrvatskoj”, istaknuo je Bekić.

Za predviđene projekte u Srcu očekuju i potporu države i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i drugih hrvatskih institucija te europskih fondova.

“Za projekt HR-ZOO, kojeg razvijamo već pet godina i očekujemo da bi do kraja ove godine mogao u realizaciju, također očekujemo sredstva iz EU fondova, jer kroz njega želimo svim institucijama, istraživačkim i obrazovnim grupama osigurati dovoljno ‘spremišta’ za podatke te da se bez razmišljanja o tome mogu posvetiti svojim istraživanjima. Trebat će iduće tri-četiri godine da se projekt realizira kako želimo, a sveukupna vrijednost tog projekta je nešto više od 190 milijuna kuna, od čega smo dio dobili i od Svjetske banke”, naglasio je Bekić.

S tim sredstvima na četiri hrvatska sveučilišta – u Zagreb, Rijeci, Splitu i Osijeku – izgradit će se veći ili manji podatkovni centri te opremiti adekvatnom računalnom i spremišnom opremom, čime se omogućava i lokalnim sveučilištima i učilištima da stvaraju svoju lokalnu informacijsku infrastrukturu.

Bekić je pritom za Hinu napomenuo da je osobno pobornik toga da svako sveučilište u Hrvatskoj ima svoje zasebno Srce, smatrajući da bi im to donijelo dodatne koristi za rad i skladištenje podataka, pa i u informatizaciji društva.

Najavio je da će i dalje razvijati projekt “Dabar” (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji), koji također pomaže korisnicima da pouzdano spreme svoje digitalnu imovinu u Srcu, koje je, kako je kazao, i veliki pobornik otvorenosti odnosno toga da sve što hrvatska znanost ‘proizvede’ bude u što kraćem vremenu dostupno svima u Hrvatskoj, za što se jako zalažu, a vjeruju i da otvorenost pridonosi i kvaliteti.

“Uslijed razvoja tehnologije rastu i želje naših korisnika i onoga što žele raditi, i to brže nego nama sredstva za rad, tako da bi bilo dobro kada bi nam se mogao povećati proračun koji se za Srce već godinama ne mijenja. Srce je javna ustanova koja se najvećim dijelom financira iz državnog proračuna i stalno razgovaramo s matičnim ministarstvom da se održivo riješi funkcioniranje naše infrastrukture, za što bi nam trebalo više sredstava nego sada, dok bi zbog novih projekata bilo dobro i da se broj od oko 130 zaposlenih poveća za njih još 20-ak”, poručio je Bekić.

Po podacima koje je iznio, ukupni ovogodišnji proračun Srca je 51 milijun kuna, od čega oko 30 milijuna kuna iz državnog proračuna, a ostalo se nadaju dobiti iz EU fondova, od drugih korisnika proračuna te iz vlastitih prihoda primjerice od edukacije i sl.

(Hina)