PARIZ, 25. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Francuska je izdala svoju prvu ‘zelenu’ obveznicu, prikupivši rekordnih sedam milijardi eura za potrebe financiranja projekata u sektoru obnovljivih izvora energije.

Obveznica je izdana u utorak, rok dospijeća je 22 godine a prikupljeni novac bit će usmjeren u financiranje projekata kojima će se zakočiti promjena klime na Zemlji.

Kuponska kamata na obveznicu iznosi 1,75 posto i usporediva je s onom standardnih dužničkih papira s odgovarajućim rokom dospijeća. Izdanje je bilo rezervirano za institucionalne ulagače poput banaka i mirovinskih fondova a ukupna je potražnja bila veća od 23 milijarde eura.

Izdanje obveznice pokazuje da Francuska može financirati potrošnju na ‘zelene’ projekte po istoj cijeni po kojoj izdaje i tradicionalne obveznice, kazao je novinarima ministar financija Michel Sapin.

Inicijativu je u travnju 2016. godine najavio predsjednik Francois Hollande, glavni zagovornik vodeće uloge Francuske u energetskoj tranziciji.

Poljska je prva izašla na tržište ‘zelenih’ obveznica, izdavši u prosincu prošle godine obveznicu skromnijeg iznosa, od 750 milijuna eura. Takve su obveznice ranije izdavale isključivo kompanije i financijske institucije poput Svjetske banke, napominje novinska agencija AFP.

Izvršni direktor francuske državne agencije za upravljanje javnim dugom (Agence France Tresor, AFT) Anthony Requin naglašava pak da s obzirom na iznos i rok dospijeća tek francuska obveznica predstavlja stvarni izlazak država na tržište ‘zelenih’ obveznica.

“Francuska je prva država koja je izdala referentnu državnu ‘zelenu’ obveznicu i time je potvrdila svoju ulogu pokretačke snage u procesu realizacije ciljeva Pariškog sporazuma o klimi iz prosinca 2015. godine”, navodi se u priopćenju AFT-a.

(Hina)