LUXEMBOURG, 31. siječnja 2017. (Hina) – Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji (EU) u četvrtom su kvartalu 2016. godine nastavile rasti gotovo nepromijenjenim tempom na tromjesečnoj i godišnjoj razini, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata. 

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na razini 28-člane Unije u četvrtom je tromjesečju uvećan 0,6 posto u usporedbi s tromjesečjem ranije, kada je rast iznosio 0,5 posto, pokazuju preliminarne prve procjene europskog statističkog ureda.

Na godišnjoj je razini gospodarstvo EU-a u zadnjem kvartalu 2016. godine poraslo za 1,9 posto, koliko je raslo i u trećem tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Iz toga proizlazi da je u cijeloj 2016. godini, prema preliminarnom izvješću Eurostata, BDP na razini EU-a u cjelini porastao 1,9 posto.

U 19-članoj eurozoni u prošloj je godini BDP uvećan za 1,7 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

U tromjesečnim je razdobljima gospodarska aktivnost u eurozoni također rasla ujednačenim tempom na kvartalnoj i na godišnjoj razini, kao i na razini EU-a.

U zadnjem je kvartalu tako prema prethodna tri mjeseca 19-člano gospodarstvo poraslo za 0,5 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju. U usporedbi sa četvrtim kvartalom 2015. godine BDP eurozone porastao je 1,8 posto, kao i u prethodnom tromjesečju.

(Hina)