DUESSELDORF, 10. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemački maloprodajni div Metro izvijestio je u utorak o stagnaciji prihoda u ključnom božićnom tromjesečju zbog slabašnih rezultata u lancima hipermarketa i trgovinama potrošačke elektronike.

U razdoblju od listopada do prosinca, prvom fiskalnom tromjesečju za Metro, prihodi su im iznosili 17 milijardi eura, što znači da su gotovo stagnirali na razini istog razdoblja prethodne godine ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva i promjene u portfelju. Ako se uračunaju te stavke, smanjeni su 0,6 posto.

Rezultat iz prethodne godine uključivao je vijetnamski ogranak Metro Cash & Carryja koji je u međuvremenu prodan.

U tom su odjelu prihodi uvećani skromnih 0,7 posto ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva i prodanog dijela poslovanja, i to zahvaljujući dobrim rezultatima na španjolskom, turskom i kineskom tržištu. Rast je zabilježen i u Rusiji budući da je oporavak tečaja rublja neutralizirao pritisak pojačane cjenovne konkurencije.

Uteg je bilo poslovanje lanca hipermarketa Real na matičnom njemačkom tržištu, čiji su prihodi prilagođeni za utjecaj valutnih tečajeva i promjene u portfelju smanjeni 1,7 posto zbog slabog početka božićne sezone, pri čemu je najveći pad zabilježen u segmentu prodaje hrane. Ako se uključe spomenute stavke, prihodi su smanjeni 4,0 posto.

U lancu trgovina potrošačke elektronike Media-Saturn prihodi su stagnirali budući da su pojačane kupovine na organiziranim popustima krajem studenog prigušile rezultate na vrhuncu božićne sezone. Pritom je smanjena prodaja uređaja u segmentu zabave, fotografije i hardvera neutralizirala povećanu prodaju pametnih telefona, bijele tehnike i televizora.

U Metrou planiraju odvojiti poslovanje cash & carry i lanac hipermarketa Real od lanca trgovina potrošačke elektronike kako bi im osigurali bolje uvjete za razvoj poslovanja.

U današnjem su izvješću potvrdili prognozu o blagom rastu prihoda i dobiti prije kamata, poreza i jednokratnih stavki u fiskalnoj godini 2016/2017.

(Hina)