TUNIS, 10. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Tunis očajnički traži kupce za svoje naranče nakon obilne berbe, pri čemu stručnjaci upozoravaju da bi polovina mogla biti uništena ako njihova potraga ne urodi plodom.

Voćari su u aktualnoj poljoprivrednoj sezoni pobrali ukupno 550.00 tona naranči, navodi čelnik udruženja uzgajatelja citrusa GIF Mohamed Ali Jandoubi.

“U proteklih pet godina gornja nam je granica proizvodnje bila 400.000 tona. Ove godine smo već ubrali 550.000 tona. To je ogromna količina”, rekao je Jandoubi.

“Pola toga moglo bi biti uništeno” ako se ne pojave kupci, upozorili su nedavno iz tuniskog udruženja proizvođača u poljoprivredi i ribarstvu, navodeći očekivanja da bi samo 10 posto te proizvodnje trebalo završiti u izvozu.

Jandoubi kao razlog rekordnog uroda navodi prevladavajuće suhe vremenske uvjete te “fiziološke uvjete”, što znači da su se cvjetovi i plodovi naranči održali na voćkama.

Uzgojem tog voća bavi se oko 12.000 obitelji a rekordan urod nije uvijek dobra vijest, naročito ako nedostaje kupaca, napominje čelnik GIF-a.

Na francuskom tržištu popularne su takozvane „malteške naranče“, specifične za tunišku proizvodnju, pa se uzgajivači nadaju većoj prodaji na tom tržištu. Planiraju promovirati svoju proizvodnju na Pariškom poljoprivrednom salonu, koji će se održati od 25. veljače do 5. ožujka.

Rusija bi također mogla biti zanimljiva kao tržište za tuniške naranče, unatoč oštroj konkurenciji proizvodnje iz Egipta i Turske.

Uzgajivači naranči pozvali su u međuvremenu vladu da im pomogne u razvoju proizvodnje i pronađe alternativne mogućnosti primjene svježih naranči, poput sokova i kozmetičkih preparata.

Prošle je godine zahvaljujući velikom izvozu, uključujući datulje i maslinovo ulje, gospodarstvo “izbjeglo najgori scenarij”, kako je priopćilo ministarstvo financija.

U sezoni 2015/2016. ta je sjevernoafrička zemlja izvezla rekordnih 110.000 tona datulja, 10 posto više nego u prethodnoj godini.

Godina 2015. bila je rekordna i u segmentu maslinarstva, osiguravši Tunisu status najvećeg svjetskog izvoznika maslinovog ulja.

(Hina)