LONDON, 10. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – I dok je londonski FTSE indeks dosegnuo novu povijesno najvišu razinu, ostali najvažniji europski burzovni indeksi u utorak su bili u blagom minusu, ponajviše pod pritiskom pada cijena financijskih dionica.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko podneva u minusu 0,3 posto, dok je londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,2 posto, na rekordnih 7.261 bodu.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,02 posto, na 11.561 bod, a pariški CAC za 0,15 posto, na 4.880 bodova.

U fokusu investitora ponajviše su dionice maloprodajnih kompanija, koje su izvijestile o boljoj od očekivanja božićnoj prodaji. Tako je dionica britanskog Morrisona poskupjela 4,5 posto, a njome je u prvih 15 minuta trgovanja dosegnut promet kao inače tijekom cijelog dana.

Znatno je poskupjela i dionica navjećeg britanskog maloprodajnog lanca Tescoa, za 3,5 posto. No, dionica njemačkog Metroa pojeftinila je 2 posto, jer njegovi prodajni rezultati u blagdanskom razdoblju nisu bili iznad očekivanja.

Među najvećim je gubitnicima, pak, bio bankarski i osiguravateljski sektor. U fokusu su talijanske banke nakon što su Poplare di Vicenza i Veneto Banca predložile dogovor s dioničarima koji bi ih mogao koštati više od 600 milijuna eura. Dionica Banco BPM je oslabila 2,2 posto, a po gubitcima ne zaostaju ni dionice Unicredita, Ubi Bance i Intese Sanpaolo.

Od sastavnica njemačkog DAX-a najviše je pala cijena dionice Commerzbanka, za 2,5 posto, pošto su analitičari UBS-a snizili njezin rejting na “prodati”. Po gubitcima ju je slijedila dionica Deutsche Banka, s padom cijene za 2,3 posto.

(Hina)