DETROIT, 10. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Izvršni direktori svjetskih automobilskih kompanija na velikom sajmu automobila u Detroitu iznijeli su planove o ulaganjima u SAD, u pozadini napada novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa na proizvođače koji kane graditi tvornice u Meksiku.

Izvršni direktor Fiat Chryslera Sergio Marchionne izjavio je u ponedjeljak kako nesigurnost zbog Trumpove trgovinske i porezne politike može navesti automobilske proizvođače da odgode ulaganja u Meksiko, pritom potvrdivši planove o otvaranju 2.000 novih radnih mjesta u kompanijinim tvornicama u SAD-u. Ta je tvrtka objavila u nedjelju kako će uložiti milijardu dolara u modernizaciju tvornica u Ohiu i Michiganu, najavivši i mogućnost seljenja proizvodnje Ram kamioneta iz Meksika u Michigan.

U ponedjeljak je i Ford potvrdio planove proizvodnje nove generacije Ranger kamioneta, kao i luksuznih terenaca Bronco u tvornici u Michiganu koja trenutno proizvodi automobile modela Focus. Tijekom predsjedničke kampanje, Trump je kritizirao najavu kompanije kako će proizvodnju Focusa preseliti u Meksiko.

Prošli tjedan, Ford je odbacio prvotne planove o ulaganju vrijednom 1,6 milijardi dolara u proizvodnju Focusa u Meksiku, kazavši kako kane u tvornicu u Michiganu uložiti 700 milijuna dolara.

Izvršni direktori Forda, Fiat Chryslera i drugih proizvođača automobila kazali su tijekom razgovora s novinarima na sajmu automobila u Detroitu kako su njihove odluke o ulaganjima vođene poslovnim motivima, a ne Trumpovim komentarima.

Većina velikih proizvođača automobila na američkom tržištu ima znatne proizvodne kapacitete u Meksiku, kao i složenu mrežu proizvodnje dijelova kojima opskrbljuju svoje tvornice u SAD-u te time potiču zapošljavanje i ulaganja u državama kao što su Ohio i Michigan.

Trump je u ponedjeljak putem Twittera pohvalio najnovije najave Forda i Fiat Chryslera. “Konačno se događa – Fiat Chrysler je upravo objavio planove o ulaganju milijardu dolara u tvornice u Michiganu i Ohiu te zapošljavanje dvije tisuće radnika”, napisao je Trump. U slijedećoj objavi je dodao kako je Ford prošli tjedan najavio kako će umjesto ulaganja u Meksiku investirati u širenje svoje tvornicu u Michiganu. “Hvala Fordu i Fiatu”, stoji u objavi.

Trumpova usredotočenost na poslove u američkoj automobilskoj industriji, kao i nesigurnost oko politika koje bi mogao inaugurirati, bile su glavne teme rasprava među predstavnicima auto industrije na godišnjem sajmu u Detroitu. Kompanije, kao što su General Motors, Honda Motor i Daimler AG, iskoristile su sajam kako bi naglasile svoje planove o ulaganjima u SAD.

Toyota Motor će u slijedećih pet godina uložiti deset milijardi dolara u SAD, kao što je bio slučaj i u prethodnih pet godina, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor Toyote za Sjevernu Ameriku Jim Lentz.

Honda je za 2018. najavila gradnju novog hibridnog modela automobila koji u svojoj liniji nema pandan u vozilima na benzinski pogon, a proizvodnja se planira u postojećim pogonima u SAD-u, dok je kompanija najavila i povećanje ulaganja u tvornicu za sustave prijenosa u Georgiji.

Izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche najavio je u nedjelju da taj njemački proizvođač automobila planira uložiti novih 1,3 milijardi dolara u širenje proizvodnje luksuznih sportskih terenaca u tvornici u Alabami.

Volkswagen AG je također objavio kako u razdoblju od 2015. do 2019. u SAD-u kani uložiti sedam milijardi dolara. “Dvoumili smo se proizvoditi li luksuzne terence na električni pogon u SAD-u ili Meksiku”, izjavio je u nedjelju za Reuters izvršni direktor kompanije za Sjevernu Ameriku Hinrich Woebcken.

Volkswagen ima tvornicu u Meksiku već 50 godina, a kompanija ne planira seljenje proizvodnje i radnih mjesta iz SAD-a u Meksiko.

(Hina)