Razlog popularnosti nije samo sigurnost i dugotrajnost, navode s Njuškala.

U protekle dvije godine zabilježen je snažan trend rasta potražnje za novogradnjom, posebice u Zagrebu. Njuškalo javlja da je velik dio novih stanova prodan i prije no što je objekt izgrađen, unatoč rastućoj cijeni.

Potvrđuje to i Maja Tomašković Žuti iz građevinske tvrtke Mešić Com. “U ovo vrijeme od potresa do danas možemo reći i da su sadašnji vlasnici stanova također u potrazi za novogradnjom, što uvelike premašuje potražnju od ponude ako govorimo o kvalitetnim stanovima”, objasnila je Tomašković Žuti.

U Zagrebu trećinu više
Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cijenama starogradnje, kao i rastu cijena građevinskog materijala potrebnog za adaptaciju.

Tek 23 posto stanova u Zagrebu novije je gradnje, odnosno do sedam godina starosti, a za takve stanove interes pokazuje 14 posto kupaca. Prosječna tražena cijena kvadrata stana do sedam godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura.

Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu izgrađenog u 80-ima i početkom 90-ih je 2185 eura, a onih izgrađenih krajem 90-ih i početkom 2000-ih je 2322 eura. Zbog niže cijene kvadrata, upravo ovakve stanove traži čak 45 posto kupaca.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr