Budući umirovljenici, ne napravie li se radikalni zaokret, neće imati ni za kruh, a takvih već ima i dandanas. Čak 570 tisuća umirovljenika prima samo 1360 kuna mirovine. Prosječna mirovina u Hrvatskoj, izražena u eurima koji će se ovdje primjenjivati od siječnja 2023., iznosi bijednih 346 eura. Na Cipru je ona čak 900 eura, u Češkoj 600 eura, Danskoj 1885 eura, Estoniji 592 eura i Finskoj 1661 euro.

Znači prije točno dva i pol desetljeća, prosječni umirovljenik je primao gotovo pola prosječne radničke plaće, a danas, u 21. stoljeću, u EU, taj prosjek se sveo na mizernih 35,99 posto. Nastavi li se ovakav crni pad, za dvadeset i pet godina taj bi prosjek mogao iznositi sramotnih dvadesetak posto.

– Pravo govoreći, mi nikad nismo ni proveli pravu reformu mirovinskog sustava. Naš se sustav i dalje temelji na međugeneracijskoj solidarnosti, a jedino ga je rješenje zamijeniti privatnom štednjom. Zašto? Pa jednostavno zato što ovakav mirovinski sustav nije održiv. Krenimo redom; prvi je problem negativni prirodni prirast stanovništva. Pa mi godišnje gubimo dvadeset tisuća ljudi kad usporedimo broj rođenih i umrlih. I tko će onda sutra puniti taj mirovinski sustav? Imamo potencijalno ozbiljan problem u budućnosti zbog činjenice da je iz Hrvatske iselilo dvjesto tisuća radno aktivnih građana u najboljim godinama, a oni su ti koji bi trebali danas i sutra raditi za isplatu tuđih i njihovih mirovina. A, trend iseljavanja nije stao, on i dalje traje – kaže naš ugledni ekonomist dr. sc. Petar Vušković.

Na kraju, postoji i problem produljenja životnog vijeka prisutan još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

– Naše je stanovništvo, kao i svugdje po Europi, sve starije, a to u konačnici znači da je Bizmarkov model po kojem bi četiri radnika uzdržavala jednog umirovljenika, odavno mrtav.

– U odnosu na šezdesete, danas se živi u prosjeku i petnaest godina duže, a to onda znači ogroman pritisak na mirovinske fondove – kaže naš sugovornik.   

NE GINE NAM SLOM

Sve ekonomske analize pokazuju da će ovako ustrojen mirovinski sustav, kad-tad doživjeti slom.

Prosjek udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći rapidno pada od svjetske krize 2008. godine. Tada je iznosio 43,28 posto, da bi danas, četrnaest godina kasnije pao na katastrofalnih 35,99 posto i po tom smo podatku najgori u Europskoj uniji. Pametnom dosta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay