Već 11 tromjesečja, tj. 33 mjeseca u Hrvatskoj cijene nekretnina kontinuirano rastu, u rasponu od 0.9 posto do 5 posto na tromjesečnoj razini. Još alarmantniji je podatak da od početka 2017. cijene nisu rasle samo tijekom dva tromjesečja, što znači da je rast cijena nekretnina u Hrvatskoj skoro neprekinut u posljednjih šest i pol godina.

Tražene cijene su puno veće od realiziranih

Oni koji prate oglašene cijene nekretnina mogu dobiti dojam da je rast cijena i veći nego što pokazuju službeni podaci. Ali oglašene/tražene cijene gotovo nikada nisu stvarno realizirane cijene. Prodavatelji uvijek traže veću cijenu od tržišne, posebno ako se radi o privatnim osobama, a efekt ima i fenomen da mnogi drže lažne oglase za prodaju svojih nekretnina samo da bi mogli prikupljati ponude i prema tome pratiti koliko raste vrijednost njihove nekretnine.

Kupce oglašene/tražene cijene mogu obeshrabriti od kupnje nekretnina, posebno ako se radi o oglasu koji mjesecima i godinama stoji otvoren bez želje vlasnika za stvarnom prodajom. Takve stvari remete tržište, iskrivljuju cjenovne signale i djeluju inflatorno na samo tržište.

Novi prodavatelji koji tek stavljaju svoju nekretninu na tržište gledaju koliko bi mogli tražiti za nju, a pri tome se primarno vode informacijama koje vide kod drugih koji prodaju nekretnine na sličnoj lokaciji, slične vrste i uređenosti.

Zbog onih koji drže otvorene oglase za prodaju s nerealno visokim cijenama samo da bi vidjeli koliko će im biti ponuđeno za nju, bez da imaju stvarnu namjeru prodaje, stvarni prodavatelji dobivaju iskrivljenu sliku o vrijednosti njihovih nekretnina.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Image by Pexels from Pixabay