S prosječnom plaćom možete kupiti 5 kvadrata stana, isto kao u Nizozemskoj, a manji biste postotak plaće dali da živite u Rimu, Pragu pa čak i Madridu.

Cijena novih stanova u Hrvatskoj je u 6 godina narasla za 65%, dok je plaća u prosjeku u isto vrijeme skočila za svega 35%.

S godišnjom plaćom u Zagrebu se može kupiti desetina stana od 50 kvadrata. Najveća su sirotinja Londončani koji mogu kupiti tek 5% stana. Najviše kvadrata mogu kupiti stanovnici Rima, Bruxellesa i Berlina kojima je dakle lakše doći do stana nego Zagrepčanima u Zagrebu.

Nije problem samo kupovina već i najam stanova. Na toj ljestvici Zagreb stoji jako loše, u neslavnom društvu Londona i Pariza. Za najam 50 kvadrata u Zagrebu treba izdvojiti gotovo 60% mjesečne plaće. S druge stanovnici Berlina i Amsterdama za isti stan moraju izdvojiti manje od 40% mjesečnih primanja.

“Hrvatska vlada mora ohladiti potražnju za stanovima kao investicijom. Jedini instrument je porez na nekretnine, to nema nikakve dileme. Stanovi u Zagrebu ili u velikim gradovima uz obalu su za prosječne građane RH – su nedokučivi, ne može se jednostavno kupiti takav stan”, rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay