Dnevno ovdje slijeće 30-ak charter letova krcatih zapadnjačkim bogatašima koji, s makaronima i cappuccinom u rukama, dolaze utrošiti pare u neke od najbogatijih država na svijetu, piše Wall Street Journal.

Dobro se uklapa u grad dok njime kruži u svom Bentleyu – kompletan Perzijski zaljev, piše WSJ, postao je magnet za ultrabogate europske i američke bankare, menadžere i IT inženjere iz Izraela, poglavito zbog činjenice da u ovim državama praktički nemaju poreza na dohodak, ali zato na raspolaganju imaju rastuću i izrazito vibrantnu umjetničku, sportsku i gastronomsku scenu.

U Dubaiju je početkom godine nastupala primjerice i Beyonce kojoj je plaćeno 24 milijuna dolara da pjeva na otvorenju luksuznog resorta Atlantis The Royal.

Saudijska Arabija tako je lani imala jedan od najbrže rastućih BDP-a u svijetu, a očekuje se da će 2023. biti jednako lukrativna, dok UAE zaostaju za samo 7.6 posto, a Qatar je rastao po najvećoj stopi u posljednjih deset godina.

Ipak, vidljive su natruhe i socijalne liberalizacije – recimo, UAE je drastično smanjila poreze na alkohol, dozvolila nevjenčanim partnerima zajednički život te počela produljivati vize strancima, dekriminalizirani su i neki preparati s marihuanom, a izgledno je da bi uskoro moglo biti dozvoljeno i otvaranje casina.

Očekuje se da bi zabranu konzumacije alkohola uskoro trebala ukinuti i Saudijska Arabija koja je nedavno ženama dopustila da voze, kao i da se miješaju u javnosti s muškarcima s kojima nisu u rodbinskoj vezi.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr