NASA-ina laserska komunikacija, koja će omogućiti HD prijenose s budućih svemirskih misija, nedavno je testirana s dvostruko većom propusnošću nego ranije, čime je postignut rekord

NASA planira krajem sljedeće godine ljude poslati na kružno putovanje oko Mjeseca, a misija Artemis-II bit će prva koja će moći izravno iz svemira na Zemlju slati video prijenos visoke rezolucije. Omogućit će im to tehnologija laserskih komunikacijskih sustava, koje NASA razvija s partnerima već nekoliko godina. Kako bi sve bilo spremno za prvu misiju, testiranja komunikacijskih satelita i druge opreme već se provode.

Novi rekord

Krajem prošlog mjeseca tako je postignut novi rekord u brzini prijenosa podataka iz svemira ka Zemlji, spreman za izazove budućih misija. Korištenjem satelita TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) uspješno je ostvaren prijenos podataka prema zemaljskoj postaji brzine čak 200 gigabita u sekundi. To je dvostruko više od dosadašnjeg rekorda, postavljenoga u lipnju prošle godine. Ovako brzom vezom, poručuju iz NASA-e, satelit TBIRD u stanju je zemaljskoj bazi dostaviti više terabajta podataka tijekom samo šest minuta, koliko se, tijekom svoje orbite, nalazi u dometu njezinih antena.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay