Jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za growth hacking, ubrzavanje prodaje preko digitalnih kanala, Josip Begić sa svojim je startupom počeo prakticirati ono što je dosad prodavao drugima. Zagrebački startup Lebesgue, koji razvija aplikacije za ubrzavanje prodaje, tek je krenuo, a već ima više od sto poslovnih korisnika na Shopifyu.

Lebesgue je na jednoj od najvećih platformi za web trgovinu ponudio tri vlastite aplikacije za analitiku i predviđanje prodaje. Riječ je o Smart Customer Targetingu, RAPP-u ili Retention & Churn Appu te Digital Marketing Consultantu. Te aplikacije pomažu trgovcima koji rade preko Shopifya otkriti probleme u prodaji, nude im savjete što poboljšati, a čak im i pomažu otkriti koji bi kupci bili spremni platiti i kupiti više.

Josip Begić, osnivač Lebesguea, ima 30 godina i, kako kaže, growth hackingom se počeo baviti odmah nakon fakulteta, prije pet godina.

– Trenutačno smo integrirani na Shopify jer su jaki u SAD-u i Kanadi, što su tržišta na kojima planiramo u ovoj godini rasti, a naši prvi kupci nisu veliki trgovci, nego oni mali, koji imaju misiju ne samo prodavati nego učiniti naš svijet boljim – kaže Begić.

Taktike za brzo i jeftino povećanje prodaje

Kada vam Bolt ili Revolut ponude određeni iznos kuna u zamjenu da prijatelje dovedete na te aplikacije, to je jedan od primjera growth hackinga. Riječ je o setu marketinško-prodajnih vještina oko kojih je posljednjih godina dosta pompe. U osnovi, to su taktike kako brzo i što jeftinije povećati prodaju i poboljšati učinak oglašavanja. S primjerima growth hackinga susreli su se više-manje svi. Danas je jedna od najčešćih takvih funkcija upravo dijeljenje. Primjerice, dijeljenje blog postova na društvene mreže, ali isto tako i izravno dijeljenje ponuda iz Airbnb-a na online oglasnike. Stručnjaci za growth hacking naglasak stavljaju na analitiku posjećenosti weba, SEO i content marketing. Pri tome se sve neumorno testira i tu u igru ulazi matematika, odnosno matematički modeli i umjetna inteligencija. Josip Begić kaže da takav pristup toliko dobro funkcionira da je odlučio naglasak u svom startupu staviti na to s kim surađuju, odnosno kome pomažu brzo rasti.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay