Na snagu je početkom godine stupio propis po kojemu se preko granice može prenijeti roba u vrijednosti do 300 kuna.

Dakle, tri su načina da se iz susjedne države dođe u Hrvatsku. Jedan je s testovima, a drugi je ako ste ondje boravili samo dvanaest sati ali po posebnim razlozima. Ti posebni, odnosno neodgodivi razlozi su malo nejasni, a odobrenje je procjena policije. Nekada se ide na pogreb, nekada u posjet svojoj imovini… Uglavnom, takvi putnici moraju pokazati i pisani trag, u kakav spada, primjerice, liječnička potvrda i potvrda s fakulteta za studente.

Policijska kontrola je svaku “osobnu” zadržavala minutama, treba provjeriti i te testove valjda u nekoj bazi podataka, a zatim stati pred carinike koji te gledaju kao da ideš u avion. Izvadi sve, pokaži, izvaži…

Jednog putnika splitske registracije, a vjerojatno mu je majka bila suputnica, ispretresli su pošteno. Osluškujemo izdaljega, gledamo šta sve pokazuju, carinici se konzultiraju, sinu se raspoloženje počelo kvariti. Dok se vraćao u auto po još torbi, pitamo ga što se događa, a on nezadovoljan promrmlja:

– Ma ponijela je slaninu, a nije smjela.

Napokon su, a to traje li traje, vidimo, slobodni, ali čini se da moraju natrag odakle su i došli. Vraćaju nedozvoljeno, srditi su.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay