ŠIBENIK, 10. travnja 2017. (Hina) – Vjerovnici NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik u stečaju suglasni su da se neće naplaćivati od imovine te tvrtke pa je u ponedjeljak na ročištu na šibenskom Trgovačkom sudu stečajnom upravitelju naloženo da u roku od 60 dana izradi stečajni plan, na koji će utjecaja imati i strani strateški partner koji namjerava preuzeti 150 milijuna kuna duga Jadranskoj banci.

Naime, kako je nakon izvještajnoj i ispitnog ročišta na Trgovačkom sudu izjavio direktor NCP-a Roko Vuletić, strani je investitor prošli tjedan dao obvezujuću ponudu Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga sanaciju banaka (DAB) s namjerom da otkupi sva njihova potraživanja od Jadranske banke.

“Očekujem da će se u nekom razumnom roku DAB očitovati i da će to dati jedno sasvim novo svjetlo u izradi stečajnog plana te smatram da u sve treba uključiti našeg investitora koji ima velike planove s NCP-om”, kazao je Vuletić i naglasio da zbog povjerljivosti zasad još ne može otkriti ime stranog partnera.

U međuvremenu, 150 milijuna kuna koliko od NCP Remontnog brodogradilišta potražuje Jadranska banka, nad kojom je DAB proveo postupak sanacije, preuzela je tvrtka SPV, koja je u vlasništvu DAB-a. Tako je SPV s 34 posto potraživanja postala najveći vjerovnik NCP Remontnog brodogradilišta.

Vjerovnici su odlučili da NCP Remontno brodogradilište nastavi proizvodnju po dosadašnjem modelu, prema kojem je cijelo područje koncesije brodogradilišta iznajmljeno NCP Grupi, a svi su bivši radnici brodogradilišta sada angažirani preko tvrtke NCP Brodoservis.

Na prijedlog Ivana Matića, odvjetnika SPV-a, cijena mjesečnog najma povećana je sa 120 na 150 tisuća kuna, što bi trebalo pokriti troškove stečajnog plana.

Stečajni upravitelj Milan Bariša Obradović potvrdio je kako je zadužen “u roku 60 dana napraviti stečajni plan, ovisno o interesima budućeg investitora koji će dati osnovne koordinate kako će sve to biti napravljeno”.

Vjerujem da ćemo u predviđenom roku dovršiti plan i iznijeti ga pred skupštinom vjerovnika, koji su u međuvremenu formirali i svoj odbor koji će biti operativno tijelo s kojim ću komunicirati kako bi maksimalno ubrzali cijeli taj proces, rekao je nakon ročišta stečajni upravitelj, dodajući kako je NCP s promjenjivim uspjehom poslovao unatoč stečaju i činjenici da nije bio likvidan.

Naime, NCP Remontno brodogradilište Šibenik prošlo je proces predstečajne nagodbe, a kako završetkom tog procesa zbog odgovarajućih odluka Hrvatske narodne banke nije bilo moguće njihovo daljnje financiranje novcem hrvatskih banaka, NCP Remontno brodogradilište više nije moglo samo financirati svoje obveze niti održati tekuće poslovanje, kazao je stečajni upravitelj.

“Ipak, poslovanje se odvijalo kontinuirano preko povezanih društava unutar NCP grupe, koja su ugovarala poslove i povjeravala ih brodogradilištu. Nastojali smo zadržati taj nukleus kako se ne bi urušio sustav u koji je uključeno jako puno ljudi, ne samo zaposlenika nego i kooperanata te općenito ljudi iz šire regije koja gravitira šibenskom kraju”, rekao je Milan Bariša Obradović.

Direktor Vuletić dodao je da je NCP Remontno brodogradilište nakon sklapanja predstečajne nagodbe započelo izvršavati svoje obveze, ali je Jadranska banka otišla u proces sanacije, a jedna druga banka koja ih je financirala otišla u stečaj.

“Tako da nam je velika većina kredita odjednom proglašena trenutačno dospjelima, što je za nas bila financijski nemoguća situacija. No, zadovoljan sam današnjim ročištem jer su svi vjerovnici suglasni u tome da raspodjela imovine ne bi bila dobra nego da je nastavak proizvodnje jedini način izlaska iz ove situacije”, rekao je Vuletić.

Svi radnici koji su radili u šibenskom remontnom brodogradilištu dobili su u drugim tvrtkama NCP-a ugovore prema istim uvjetima, plaće im se isplaćuju, a kako tvrtka ima dugoročne ugovore s više klijenata, posao im je osiguran minimalno do kraja ove godine, kazao je direktor NCP-a.

“Mislim da idemo u pravom smjeru, a kako ovaj proces bude napredovao smatram da će nam i novi klijenti dati svoje povjerenje te da dolaskom našeg stranog partnera dolaze bolji dani za NCP”, rekao je Vuletić.

(Hina)