ZAGREB, 10. travnja 2017. (Hina) – Hrvatsko hotelijerstvo treba sve više visokokvalificiranih kadrova za pružanje usluga u skladu s porastom kvalitete u hotelima, te je s tim ciljem udruga hotelijera UPUHH i ove godine organizirala seminare za dodatna znanja zaposlenima u hotelijerstvu, koje i od ove sezone očekuje pozitivne rezultate, doznaje se iz UPUHH-a.

Seminari su održani krajem ožujka i u prvim danima travnja u hotelima u Poreču i Dubrovniku, a ukupno su obuhvatili gotovo 350 polaznika – kuhara, konobara, slastičara, hotelskih domaćica, barmena i sl., pri čemu su polaznici bili i stalno zaposleni i sezonski radnici.

“S obzirom na porast investicija u hotelijerstvu u objekte visoke kategorije od četiri i pet zvjezdica, hotelskim kućama za rad u hotelima i kampovima koji su u njihovom sastavu treba sve više kvalitetnih kadrova s raznim znanjima, te smo ove godine naglasak na seminarima stavili na inovacije u svim zanimanjima u skladu s globalnim trendovima, kao i na praktičnom izvođenju programa, što je pretpostavka unapređenja kvalitete usluge”, objašnjava direktorica UPUHH-a (Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) Iva Bahunek.

Napominje da su seminari održavani uz potporu Ministarstva turizma koje je za to izdvojilo 150 tisuća kuna, a kako te programe usavršavanja zaposlenika hotela UPUHH organizira od 1999. godine. Seminari su postali svojevrsni sinonim za edukaciju u hotelijerstvu, s time da su ove godine ponudili i programe za tzv. soft skills ili stjecanje znanja i vještina u komunikaciji koje su vodili psiholozi i komunikolozi, kaže Iva Bahunek.

Ukupno je u svim godinama kroz programe UPUHH-ovih usavršavanja za proizvodno i uslužno osoblje u hotelijerstvu i restoraterstvu educirano blizu devet tisuća djelatnika.

“Seminare za zanimanja u hotelijerstvu organizirali smo ove godine u predsezoni i s ciljem pomoći poslodavcima koji traže kvalificiranu radnu snagu po cijeloj Hrvatskoj. Većina ih je manje-više osigurala radnike za ovu sezonu, od koje hotelijeri slijedom dobrih najava i rezervacija očekuju nastavak pozitivnih trendova, pa tako i za predstojeće uskrsne blagdane i kasnije oko prvog svibnja kada većina hotelijera najviše svoje objekte”, poručuje Bahunek.

Naglašava da je ova godina za UPUHH posebno važna odnosno jubilarna, jer obilježava 25 godina od osnivanja te strukovne hotelijerske udruge koja danas u svom članstvu ima 90 posto svih hotelskih kuća u Hrvatskoj i za koje osmišljava i provodi razne projekte na nacionalnom razini, pogotovo u sferi održivog poslovanja i certificiranja hotela.

Udruga UPUHH je izgradila reputaciju važnoga dijela europske i svjetske hotelske scene, što je prošle godine potvrđeno primanjem u članstvo Izvršnog odbora Svjetskog hotelskog udruženja IHRA, a ove godine izborom direktorice UPUHH-a Ive Bahunek za predsjednicu Odbora za kvalitetu krovnog europskog hotelskog udruženja HOTREC.

Predstavnici svih tih udruženja i brojni drugi bit će i gosti na ovogodišnjem, također jubilarnom 20. kongresu hotelijera u organizaciji UPUHH-a koji se održava potkraj godine.

(Hina)