Umjetna inteligencija piše tekstove, kreira slike, videa pa i kod. Alati koji to omogućavaju dostupni su bilo kome za par desetaka dolara mjesečne pretplate i ne zahtijevaju nikakvo tehničko predznanje. Trebaju li copywriteri, fotografi, dizajneri i umjetnici strahovati da će ostati bez posla?

Jer, umjetna inteligencija i njezina primjena više nije ograničena samo na inženjere i visokotehnološka okruženja. Zahvaljujući novoj vrsti velikih jezičnih modela, računala stvaraju smislen i uvjerljiv tekst, kod, slike ili čak videa. Ta se nova kategorija umjetne inteligencije zove “generativna AI” i od analitičke AI, koja je dosad prevladavala, razlikuje se po tome što umjetna inteligencija ne služi više samo za analizu postojećih podataka, nego kreira nešto novo.

Generativna AI: Vrli novi kreativni svijet

I to toliko pouzdano i uvjerljivo da su samo prošli tjedan dva startupa, čiji proizvodi omogućavaju da generativnu AI koristi bilo tko, prikupili pozamašne runde i postali jednorozi – AI copywriter Jasper i Stability AI, tvrka čiji alat Stable Diffusion iz tekstualnih opisa generira slike i video. Microsoft je najavio svoj alat Designer, koji pogonjen sustavom DALL E 2 kreira vizuale u sučelju “toliko jednostavnom za korištenje da se uopće ne čini kao sučelje digitalnog alata”.

Utjecani VC fond Seqoia potvrdio je važnost niše generativnog AI-ja svojim pregledom i mapiranjem branše, uz naslov Novi kreativni svijet i zaključak:

…kao što je činjenica – da svatko u džepu ima moćno računalo s dobrom kamerom – promijenila digitalni i svakodnevni život, jednako tako će ih promijeniti novi alati za generativnu AI.

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Slika koja je nedavno pobjedila na umjetničkom natječaju, a generiala ju je umjetna inteligencija.