Dan nakon kojeg bi moglo doći do ozbiljnih obrata na globalnom tržištu naftom, 5. prosinca, sve je bliže. Vijeće EU je u lipnju ove godine donijelo šesti paket sankcija kojim se, među ostalim, “zabranjuje kupnja, uvoz ili prijenos sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU. Ta će se ograničenja početi primjenjivati postupno: unutar šest mjeseci kad je riječ o sirovoj nafti, od 5. prosinca, te unutar osam mjeseci kad je riječ o drugim rafiniranim naftnim derivatima, od 5. veljače iduće godine”, piše Jutarnji.

Sankcije stupaju na snagu u ovom ili onom obliku i bit će udarac Rusiji, trgovcima i tankerskim prijevoznicima. A oni su se dosjetili jadu i, kako piše Bloomberg, “okuplja se velika tankerska flota u sjeni, nepoznatih vlasnika, kako bi služila interesima Moskve”. Tako bi se formirala “složena i tajnovita mreža brodova, vlasnika, luka i sigurnih prolaza kojima dominiraju entiteti voljni surađivati s Rusijom”. 

Bloomberg prenosi da neotkriveni vlasnici tankera koji bi trebali činiti tu flotu imaju sjedište u Dubaiju, Hong Kongu, Singapuru i na Cipru. U projekt je uključen i ruski brodar Sovcomflot PJSC.

Dodatni je model zaobilaženja sankcija dobro poznati mehanizam prekrcavanja nafte s broda na brod negdje na pučini. Usavršila ga je Islamska Republika Iran koja tako prodaje naftu Narodnoj Republici Kini unatoč američkim sankcijama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay