Ekonomski analitičar Damir Novotny u Novom danu N1 televizije komentirao je rast BDP-a, što to znači za rast ili pad cijena, inflaciju i za društvo u cijelosti. Političari, kao sad premijer Andrej Plenković ili ministar financija Marko Primorac, vole se hvaliti kad BDP raste, no pitanje je koliko to građani osjećaju.

“Osjećaju, nije da ne osjećaju, samo neravnomjerno. Nije to horizontalno, nego vertikalno. Osjeća se po silosima pojedinih sektora. Naravno, vlada to pripisuje sebi, što bih napravio ja da sam predsjednik vlade, svi bi u smislu političkog marketinga. 

Kod nas je najveći problem inflacija cijena stanova. Oni su postali nepriuštivi mladima i onima koji su mislili ostati ovdje”, naglasio je Damir Novotny pa na kraju komentirao eventualna porezna rasterećenja:

“Nerealno ih je očekivati. Netko mora isfinancirati rast plaća u javnom sektoru, a to su porezni obveznici. Bilo kakva intervencija u porezni sustav je u ovoj situaciji nemoguća.”

“Nikakvih velikih poreznih promjena nećemo vidjeti. Zato će siva ekonomija ostati na tridesetak posto BDP-a, kao i do sada. Ipak, možemo očekivati porez na nekretnine jer je stiglo vrijeme za to. Na taj način bi se pokušala stvoriti stabilna baza prihoda za lokalne samouprave, ali bi se i zaustavila hiperinflacija rasta cijena nekretnina”, kaže.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Image by Gretta Blankenship from Pixabay