Najveći svjetski proizvođači nafte u srijedu će održati ključni sastanak kako bi odlučili koliko nafte od rujna mogu dodati na tržište, no mnogi su skeptični u povoljan ishod toga susreta. Sastanak će se održati nekoliko tjedana nakon što je američki predsjednik Joe Biden otputovao u Saudijsku Arabiju u pokušaju da osobno uvjeri tu zemlju da pojača proizvodnju i pomogne u ublažavanju rasta cijena.

Od veljače se sirovom naftom trguje konstantno po više od 100 dolara po barelu, što povećava troškove života u mnogim zemljama, piše BBC.

Zašto je sastanak važan?

Bijela kuća nada se da će 13 ključnih članica Organizacije zemalja izvoznice nafte (OPEC) odlučiti povećati zalihe nafte.

Saudijska Arabija je najveći pojedinačni proizvođač u kartelu. Nakon sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom Bin Salmanom, Biden je rekao da očekuje povećanje ponude. Međutim, saudijski dužnosnici također su naglasili da će se bilo kakva odluka o povećanju zaliha donijeti u dogovoru formata OPEC+.

No, odvrnuti slavine do kraja možda neće biti tako jednostavno. Naime, barem na papiru, nekoliko članica, poput Angole, Nigerije i Malezije, već se bore kako bi ispunile svoje postojeće mjesečne ciljeve opskrbe.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay