Rudarenje bitcoina praksa je kojom se služe milijuni ljudi diljem svijeta proteklih desetak godina, no u trenucima iznimnog pada svih vrsta kriptovaluta i sve težim pronalaskom konkretne vrijednosti u samom tom procesu, “na papir” je postavljeno koliko je uopće sve skupa profitabilno. Prvenstveno kad se u “jednadžbu” postavi utrošena električna energija.

Rezultat nije obećavajuć jer čak 75 posto prihoda koje bitcoin rudari ostvare, odlazi na račune za struju. Razotkrio je to CryptoMonday i podosta šokirao jer to samo potvrđuje da se jako malom postotku rudara sve skupa još uvijek isplati.

Konkretnije, jedna BTC transakcija konzumira 2165 kWh električne energije. Prosječno američko kućanstvo toliko potroši za 74 dana. Ako se pak zna da je cijena za jedan kilovatsat u Sjedinjenim Američkim Državama 14 centi, dolazimo do toga jedna BTC transakcija košta 303 dolara.

Ako sve skupa stavimo u širi kontekst, dolaziom do toga da se dnevno troši električne energije u vrijednosti 30 milijuna dolara. I to samo za procesuiranje bitcoin transakcija! Ukupno, to je osam puta više no što troše Google i Facebook kombinirano.

Kad bismo stavili sve na globalnu razinu, došli bismo do toga da bitcoin na godišnjoj razini emitira 114 megatona ugljičnog dioksida (CO2). Toliko ukupno troši kompletna Češka! Zbog toga su se počele “podizati obrve”. Iako još uvijek nije mainstream, već ostavlja upečatljiv negativan trag na okoliš.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay