Situacija u kojoj se jednoj grupi članica pomaže na tržištu obveznica kako bi se jeftinije zaduživale, dok se drugima pogoršavaju uvjeti teško može biti održiva na drugi rok

Europska središnja banka (ESB) spašava financije PIGS grupe zemalja (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) na račun financija Njemačke, Francuske i Nizozemske.

Prema Bloombergovim analizama dostupnih dvomjesečnih statistika, ESB je tijekom srpnja smanjio neto iznos njemačkih, francuskih i nizozemskih obveznica za 18,9 milijardi eura, dok je istovremeno povećala neto kupovinu obveznica Italije, Španjolske, Portugala i Grčke za 17,3 milijarde eura.

ESB kupuje obveznice PIGS grupe zemalja kako bi smanjio rast prinosa na njihove obveznice, odnosno omogućio im lakše refinanciranje dugova.

Naravno, u posebnom je fokusu ESB-a Italija, zemlja s najvišim ukupnim iznosom dugova.

Ovakve operacije ESB-a, za koje Lagarde tvrdi da služe smanjivanju volatilnosti tržišta, kontroverzne su i eksperimentalne.

Naime, eurozona se bazira na ideji fiskalnih i monetarnih pravila ravnopravnih za sve. Situacija u kojoj se jednoj grupi članica pomaže na tržištu obveznica kako bi se jeftinije zaduživale, dok se drugima pogoršavaju uvjeti, teško može biti održiva na drugi rok, čak je i kratkoročno upitna. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr