Agentica za nekretnine Jelena Kravoščanec Todorović u Novom danu govorila je o tome kakvo je danas stanje na tržištu nekretnina. Iznijela je i zanimljive podatke o najčešćoj kvadraturi prodanih stanova, ali i tome kako se najčešće kupuju nekretnine – u gotovini.

Inflacija je dosegnula rekord od kada je hrvatske kune. Ulažu li ljudi novac u nekretnine?

“Velik dio Hrvata klasično ulaže novac u nakretnine – čuvaju ga u ciglama. Kod nas je to poopularnije nego neke od drugih opcija koje su na tržištu, poput dionica, kriptovaluta, zlata…”, rekla je stručnjakinja za nekretnine.

Svaka dobro sagrađena nekretnina odmah ima kupca

Uvijek se traži neka prosječna kvadratura od 60-65 metara kvadratnih, rekla je.

Neki prodavatelji traže nerealno visoke cijene

U narednom periodu možemo očekivati trend stabilizacije i diferencijacije cijena.

“Bolje nekretnine će imati bolju cijenu, a one s nekom greškom – uređenost papira, lokacija, enterijer, katnost – nižu. Ne možemo govoriti o suterenskom stanu kao da ima jednaku vrijednost kao stan na prvom katu”, rekla je agentica.

Imamo puno oglašenih nekretnina koje imaju nerealne cijene, kaže ona.

APN više ne utječe jako tržište

Kazala je kako je cijena kvadrata u Zagrebu uglavnom oko 2300 eura, a novogradnja oko 2500 eura po kvadratu. Dodala je da po visini cijena parira Split, koji je dobro pozicioniran.

“APN više nije nešto što jako utječe na tržište. Kada su krenuli, imali su znatan utjecaj, ali sada smo imali druge faktore.

Preko 50 posto nekretnina u Hrvatskoj se kupuje u gotovini.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com