Makarski gradonačelnik Zoran Paunović svojom je izjavom kako je tom dalmatinskom gradu imperativ zabrana iznajmljivanja u stambenim zgradama radi suzbijanja apartmanizacije, izazvao je lavinu reakcija. Njegov je stav kako takva odluka ne bi trebala biti na državi nego jedinicama lokalne samouprave.

Davor Njirić, nekadašnji glavni savjetnik ministra turizma, vlasnik konzultantske tvrtke HotMar, zalaže se, među ostalim, da Ministarstvo turizma i sporta prekine praksu izdavanja Rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u stanovima u višestambenim zgradama, jer je to suprotno slovu i duhu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

– Naime, “domaćinstvo” ne može biti ni teoretski niti praktično u višestambenim zgradama u suvlasništvu više vlasnika nego samo u “obiteljskoj kući” ili “obiteljskoj zgradi”. Nevjerojatno je da dopuštanjem takve prakse ovo ministarstvo krši zakon za koji je nadležno. Postoji više mjera kojima se može spriječiti apartmanizacija, ali njihova priprema i provedba iziskuje više vremena. Prekid prakse izdavanja ovih Rješenja je najefikasnija mjera koja odmah djeluje – komentira Njirić.

Što bi se dogodilo da se donese odluka o zabrani izdavanja stanova u višestambenim zgradama u turističke svrhe, na primjeru Dubrovnika? Takva inicijativa sigurno ne bi dobro prošla u gradu u kojem su registrirana 6.054 apartmana u obiteljskom smještaju s 15.741 posteljom, 1.705 pomoćnih kreveta, sve to u 4.033 objekta. Većina smještajnih jedinica nalazi se u višestambenoj zgradi…

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay