Navedeno je posebno značajno jer je ova suradnja inicirana i radi zaštite Revolut klijenata iz Hrvatske, a koji kao što je poznato nisu obuhvaćeni hrvatskim sustavom osiguranja depozita, već litavskim koji je pod nadzorom središnje banke Litve koja je dio ECB-a.

Aurelija Mažintienė istaknula je da je potpisivanje Memoranduma vrlo važno za daljnju suradnju dviju zemalja u području osiguranja depozita, posebno u vrijeme velikih promjena u financijskom sektoru, kada kreditne institucije pružaju financijske usluge diljem Europske unije bez osnivanja podružnica, te je pouzdana zaštita štediša od posebne važnosti.

‘Memorandum o razumijevanju potpisan između hrvatskog i litavskog sustava osiguranja depozita ne samo da osigurava odgovarajuću zaštitu štediša, već pridonosi i stabilnosti financijskih tržišta.

Podsjetimo, u slučaju nastanka poteškoća u poslovanju bilo koje kreditne institucije, svi osigurani depoziti u Hrvatskoj zaštićeni su kroz Jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) Europske unije, kojeg je Hrvatska članica od 2020 i Sustav Osiguranja Depozita (SOD) kojim upravlja Hrvatska agencija za osiguranje depozita.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay