Istraživači iz Avasta objavljuju novo upozorenje o drugačijoj kategoriji aplikacija kojih se moramo kloniti. To su takozvane “fleeceware” aplikacije i nažalost pomažu hakerima da se domognu ozbiljnog novca iz novčanika prevarenih vlasnika Androida i iOS uređaja.

U novom izvješću istraživači Avasta objašnjavaju kako su pronašli ukupno 204 fleeceware aplikacije s preko milijardu preuzimanja i preko 400 milijuna dolara prihoda na Apple App Store i Google Play Store trgovinama. “Svrha ovih aplikacija”, pišu oni, “je privući korisnike na besplatno probno razdoblje kako bi” testirali “aplikaciju, nakon čega ih prekomjerno naplaćuju pretplatama koje ponekad iznose i preko 3.000 dolara godišnje. Te aplikacije uglavnom nemaju jedinstvenu funkcionalnost i svrhu, služe samo kao kanal za prijevaru s fleeceware-om. ”

Ovo su fleeceware aplikacija na Google Play Storeu koje je prepoznao Avast.

Ovo su fleeceware aplikacije na Apple App Storeu koje je označio Avast.

Te aplikacije često dolaze s trodnevnim besplatnim probnim razdobljem, a većina troškova pretplate kretala se od 4 do 12 američkih dolara tjedno (ili od 208 do 624 američkih dolara godišnje). Evo kako Avast sugerira da se ljudi mogu zaštititi od ovakve vrste aplikacija:

  • Besplatna probna razdoblja kraća od tjedan dana trebala bi izazvati vašu sumnju.
  • Skeptično se odnosite prema viralnim oglasima koji reklamiraju ovakve aplikacije.
  • I zaštitite svoje načine plaćanja. Drugim riječima, zaključajte svoje načine plaćanja iza nečega poput biometrijskog čeka ili snažne lozinke.

Više o tome pročitajte na službenim Avast stranicama.

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr

Foto: Pixabay