Web 3.0 predstavlja veliki odmak od monopolizacije podataka i autokracije. Pokret se temelji na peer-to-peer transakcijama podataka između korisnika umjesto putem posrednika koji naplaćuje naknade.

Ideologija weba 3.0 usporediva je s popularnim porastom kriptovaluta i blockchain tehnologija. Baš kao i tradicionalne valute, monopoli posjeduju i upravljaju podacima.

Na primjer, Amazon prikuplja podatke o kupcima, pohranjuje ih kako bi ih iskoristio za vlastite ciljeve. Posjeduje te podatke i ne dijeli ih ni s kim drugim. Transakcije podataka trebaju biti povjerljive od same strane korisnika.

Potaknut istim revolucionarnim antiestablišmentskim motivima kao i tvorac/tvorci bitcoina i ethereuma, Web 3.0 za cilj ima ukloniti posrednike.

Koristeći blockchain tehnologiju na podatkovnim transakcijama, baš kao i kriptovalute s financijskim, Web 3.0 tehnologija ne mora eksplicitno stjecati povjerenje kroz intervenirajuća tijela. Umjesto toga, povjerenje je implicitno i automatsko, što dovodi do neizbježnog izumiranja posrednika.

Decentralizacija Web 3.0 promiče autonomnost transakcija i veći angažman među korisnicima

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay