Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst prošli je tjedan Vladi uručio prijedlog nacrta sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske, dokument o kojem dvije zemlje pregovaraju već četvrt stoljeća.

Pregovori dviju strana predviđeni su do kraja godine, pri čemu će Hrvatsku zastupati Ministarstvo financija. Na pitanje kada bi sporazum mogao stupiti na snagu, ministar Marić nerado iznosi vremenski okvir, ističući da to ne ovisi samo o hrvatskoj strani.

– Dugo smo čekali ovaj trenutak, radit ćemo sve da to bude što prije, kaže ministar financija. Prvi pregovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a počeli su davne 1995., a godinu dana poslije razmijenjeni su i tipski modeli ugovora. Međutim, do službenog početka pregovora nije došlo. Najizglednija za potpisivanje činila se 2008. godina, neposredno uoči pristupanja Hrvatske NATO-u, kada je i američki predsjednik George Bush posjetio Hrvatsku, ali to se ni tada nije dogodilo. Nekoliko je inicijativa bilo i nakon toga, ponajprije s hrvatske strane, a posljednju je prije dvije godine pokrenula Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) koja je predstavila i publikaciju “Argumenti u korist potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država”. Sada su očito sazreli uvjeti za višu fazu pregovora, kako o potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja tako i o ukidanju viza.

Poticaj tvrtkama

S obzirom na to da dvostruko oporezivanje najviše šteti ulagačima, sporazumi o izbjegavanju takve prakse predstavljaju važan alat zaštite investitora i izravnih inozemnih ulaganja. Američka gospodarska komora u svojoj analizi, među ostalim, navodi da bi izbjegavanje dvostrukog oporezivanja dovelo do povećanja ulaganja iz Hrvatske u SAD, da su postojeće kumulativne porezne stope u SAD-u više nego u Hrvatskoj i da djeluju destimulirajuće na tvrtke iz Hrvatske.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay