Naime, nakon ruske aneksije Krima, Europa je odredila Rusiji sankcije već 2014. godine, a što je to značilo za domaće gospodarstvo najbolje mogu predočiti brojevi. Robna razmjena Hrvatske i Rusije 2012. godine je vrijedila više od 2 mlijarde dolara, a 2017. je pala na mizernih 500 milijuna. Najveći teret tih gubitaka odnosio se na Podravku, Atlantic, Končar, AD Plastik i druge tvrtke koje su s Rusijom godinama imale dobru suradnju i čiji su proizvodi bili itekako zastupljeni na tom tržištu.

– Za Podravku je Rusija izuzetno važno tržište Situacija se pomno prati iz dana u dan i analiziraju se sve moguće opcije – poručili su iz te kompanije.

Kao i kompanije drugih europskih zemalja i naše su tvrtke u jeku prošlih sankcija pronašle razno razne kreativne načine za održavanje poslovanja u toj velikoj zemlji, a jedan od najučestalijih bio je pokretanje proizvodnje na teritoriju Rusije. Samo AD Plastik u Rusiji ima svoja dva pogona.

Ono što je zasad poznato jest da izvoz lijekova ne bi trebao doći u pitanje. To znači da sankcije za Rusiju zasad neće toliko utjecati na poslovanje JGL-a ili Plive, jer njihovi proizvodi nisu na listi strateških kojima je ograničena trgovina s Rusijom.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay