Za mnoge je to bio veliki šok, čak i neka vrsta „izdaje”: potpredsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Kubicki u petak je izjavio da bi Njemačka trebala otvoriti plinovod Sjeverni tok 2 kako bi preživjela zimu.

– Trebali bismo požuriti i otvoriti Sjeverni tok 2 kako bismo napunili spremnike plinom za zimu – rekao je Kubicki u razgovoru za Redaktions Netzwerk Deutschland (Urednička mreža Njemačke), naglasivši da bi prioritet vlade trebala biti stabilna opskrba plinom.

Podsjetimo, plinovod Sjeverni tok 2, koji spaja Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora – a čiju su gradnju financirale i njemačke naftne tvrtke Wintershall i Uniper, svaka s po milijardu dolara – već je odavno napunjen plinom i spreman za rad, ali mu zbog antiruskih sankcija njemačke vlasti ne žele izdati certifikat.

Stoga su i novinari RND-a prigovorili Kubickom da bi otvaranje Sjevernog toka 2 bilo doživljeno kao Putinova pobjeda, na što je Kubicki odvratio kako „ne postoji razumni razlog” da se sporni plinovod ne otvori.

– Kad skladišta plina budu puna, možemo ponovno zatvoriti Sjeverni tok 2, ali i druge plinovode, čim postanemo neovisni o ruskom plinu. No još nismo u toj poziciji – rekao je potpredsjednik Bundestaga.

Samo dan ranije, u četvrtak, njemački su mediji objavili otvoreno pismo skupine obrtnika iz okruga Halle-Saalekreis u pokrajini Saska-Anhalt, upućeno SPD-ovom kancelaru Olofu Scholzu, u kojem ga pozivaju da zaustavi sve sankcije protiv Rusije i pokrene pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

‘TO NIJE NAŠ RAT’

„Mi kao obrtnici znamo iz mnogih razgovora s našim kupcima da velika većina nije voljna žrtvovati svoj teško zarađeni životni standard za Ukrajinu. To nije ni naš rat! Želite li biti kancelar koji je Njemačku otjerao u propast? Želite li stvarno žrtvovati svoju zemlju?” – navodi se u pismu koje potpisuju čelnici 16 cehova Trgovačkog udruženja okruga Halle-Saalekreis.

Njemački obrtnici ističu da je Ukrajina daleko od „besprijekorne demokratske države”, pozivajući se na izvještaj Transparency Internationala po kojem je Ukrajina po korupciji lani zauzela 122. mjesto u svijetu, kao najlošije plasirana europska zemlja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay