U posljednjih mjesec dana primjetan je tihi, ali neprestani uspon vrijednosti rublje, pa se krajem prošloga tjedna tečaj iznosio 81,7 rubalja za dolar.

Ruski rubalj praktički se potpuno oporavio od potonuća nakon što je Moskva odlučila napasti susjednu Ukrajinu 24. veljače. Naizgled čudesni oporavak rezultat je drastičnih kapitalnih kontrola i pokazuje da je Rusija spremna braniti financijski sustav čak i po cijenu dodatnog ekonomskog pada.

Kako navodi Financial Times, početkom ožujka za jedan američki dolar trebalo je po službenom tečaju dati čak 150 rubalja nakon što su američke i europske sankcije odsjekle Rusiju od globalnog sustava plaćanja te zamrznule polovicu devznih rezervi vrijednih preko 600 milijardi dolara.

Netaknute banke
U svega nekoliko dana ruska valuta vrijedila je upola manje nego prije brutalne agresije na Ukrajinu. Međutim, u posljednjih mjesec dana primjetan je tihi, ali neprestani uspon vrijednosti rublje, pa se krajem prošloga tjedna tečaj iznosio 81,7 rubalja za dolar.

To je ugrubo podjednaka vrijednost kao i 23. veljače. Ekonomisti dio oporavka pripisuju činjenici kako unatoč izbijanju ratnih operacija nije prekinut dotok plina i nafte u Europu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay