‘Zabrinuti smo, veliko je pitanje kako će proći ova godina‘

Pad proizvodnje gotovo svih vrsta voća i povrća ponovo je pokazao ranjivost domaćeg sektora poljoprivrede, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter.

“Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prvoj procjeni proizvodnje voća i povrća, ponovo potvrđuju u kolikoj mjeri je proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj ovisna o klimatskim uvjetima te je prisutna izražena godišnja kolebljivost proizvodnje zbog slabog korištenja suvremenih tehnoloških rješenja, zaštite od tuče i mraza, ali i vrlo malih površina pod navodnjavanjem”, navode iz Smartera.

Prema podacima DZS, lani je kod većine vrsta voća i povrća proizvodnja pala u odnosu na 2020. Tako je primjerice kod povrća porasla proizvodnja lubenica, za 36,5 posto, na 21.687 tona, krastavaca i kornišona na 10.487 tona što je povećanje za 1.506 tona, paprike je proizvedeno 17.084 tona što je rast za 669 tona itd.

No, proizvodnja rajčice je znatno podbacila: proizvedeno je 26.602 tona ili 13.461 tonu manje nego 2020. godine. Prošla godina bila je najgora za proizvodnju rajčice u zadnjih 10 godina, navode iz Smartera napominjući kako je smanjena i proizvodnja kupusa, mrkve, salate, graha itd.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay