Ukratko, za prilagodbu novoj normi autoindustrija će morati potrošiti gomilu novca, a na kraju će sve platiti – kupci

Objava Europske komisije 10. studenog o prijedlogu norme Euro 7 izazvala je burne reakcije. Predsjednik udruženja europskih proizvođača automobila ACEA i izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse hladno je protumačio da će ekološka korist od Komisijinog prijedloga biti ograničena, dok će znatno povećati troškove proizvodnje vozila.

Martin Lundstedt, izvršni direktor Volvo Grupe i predsjednik odjela udruge ACEA za komercijalna vozila, uputio je konstruktivni prijedlog. Prema njemu, političari bi se trebali usredotočiti na mjere koje ubrzavaju obnovu voznog parka, dajući prioritet ulaganjima u vozila s nultom emisijom, jer smatra da će to imati daleko veći utjecaj na kvalitetu zraka i smanjenu emisiju CO2.

Nezadovoljna je i Europska federacija za transport i okoliš, koja je prijedlog nazvala “povijesnim neuspjehom u smanjenju toksičnog onečišćenja iz auta i kamiona”.

Ipak, najveća je novost da novi standard neće obuhvaćati samo emisije štetnih tvari iz ispuha, već i čestice koje stvaraju kočne obloge, kao i mikroplastiku koja nastaje trošenjem guma. Reguliranje tih dodatnih zagađivača iznenađenje je i za autoindustriju i za brojne dobavljače komponenata, jer će za prilagodbu trebati vrijeme.

Štoviše, Euro7 propisuje da baterije električnih vozila moraju zadržati barem 80 posto nominalnog kapaciteta nakon pet godina, odnosno 70 posto nakon osam godina.

Udovoljavanje Euro 7, iako sasvim korektno s ekološkog stajališta, učinit će nove automobile još manje dostupnima širem krugu kupaca, pa će mnogi biti prisiljeni nastaviti voziti stare “prljavce”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay