Cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu već skoro šest godina. U ovom trenutku se na oglasnicima viđaju cijene više od 2.000 eura po kvadratu za stan u Zagrebu koji nije novogradnja niti je blizu centra. Ipak, stručnjaci napominju kako se radi o traženim cijenama, a ne postignutim te da nikako nije realno ravnati se po informacijama s oglasnih portala. Primjerice, statistike na web portalu Burza nekretnina pokazuju da je prosječna tražena cijena stanova u 2020. godini bila 2016 eura po kvadratu, no postignuta je bila 400 eura niža.

Unatoč razmjeru traženih i postignutih cifri, rast je i dalje očit. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju ove godine bile su za 6,5 posto više nego u istom razdoblju lani. I, ako je suditi po trenutnim pokazateljima, u 2022. godini možemo očekivati da će i dalje rasti. Tomislav Gregurić, direktor Renova nekretnine d.o.o te dopredsjednik Strukovne skupine poslovanja nekretninama Komore Zagreb, vidi tri ključna razloga koji „kumuju“ stalnom rastu cijena u cijeloj zemlji. Prvi je akumulirana potražnja iz razdoblja lockdowna u 2020. godini, drugi je dostupnost kredita s malim kamatama, a treći je APN koji svaki put osjetno poveća potražnju i izvrši pritisak na povišenje cijena.

Njegov je stoga zaključak da su nekretnine i dalje dobra vrsta dugoročnog ulaganja te napominje da se bez sumnje mogu pronaći dobre prilike i kupiti nekretnine koje neće samo očuvati vrijednost ulaganja nego će im vrijednost i dalje rasti. Što se pak tiče mogućeg pada cijena nekretnina, već smo naveli da nema naznake da će rast stati jer svi gore navedeni generatori rasta cijena djeluju i dalje. Gregurić smatra kako će prvi znak usporavanja tržišta svakako biti podizanje kamata, odnosno poskupljenje stambenih kredita, ali to se još nije dogodilo.

– Potražnja za najmom je i dalje tu, dakle moguće je kupiti nekretninu, iznajmiti je i pritom zarađivati. Nemojmo iz vida izgubiti činjenicu da su na zagrebačkom tržištu poslovnih nekretnina prisutni i veliki strani fondovi. Već je njihova prisutnost dokaz da je ulaganje u poslovne nekretnine profitabilno – kaže Gregurić.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr