Broj upisanih studenata na prvu i ostale godine fakulteta u Hrvatskoj je u padu, a prema statistici Agencije za znanost i obrazovanje, u zadnjih deset godina zabilježen je pad od njih 5000. Unatoč smanjenom interesu za studiranje, većina studenata ne uspije dobiti sobu u studentskom domu pa su primorani živjeti u privatnom smještaju jer u studentskim domovima nema mjesta ni za polovinu.

Povećanje troškova života nije zaobišlo ni studente pa su u razgovoru za Index kazali kako sada plaćaju veće najamnine stanova, ali i studentskih soba, te kako rjeđe izlaze jer su poskupjele cijene pića. 

Od prošle godine studentima u Hrvatskoj koji žive u privatnom smještaju povećane su subvencije s 200 kuna na 60 eura, a minimalna studentska satnica iznosi 4.38 eura. Sve veći broj studenata odlučuje se na rad preko studentskog centra jer novac koji ima šalju roditelji nije dostatan za sve željene potrebe. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Buro Millennial: https://www.pexels.com/photo/three-persons-sitting-on-the-stairs-talking-with-each-other-1438072/